Een energielabel is 10 jaar geldig. Maar dat is natuurlijk niet onder reden. Er kan in 10 jaar tijd namelijk heel veel veranderen. De technologische standaard voor het verwarmen van een woning kan over 10 jaar namelijk behoorlijk veranderd zijn. Een woning kan in 2021 energielabel B hebben, maar in 2031 energielabel D. Doordat de markt zo snel veranderd hanteert de overheid dus een termijn van tien jaar. Na deze termijn dien je opnieuw een definitief energielabel aan te vragen via een erkend adviseur.
Hoe lang is een label geldig voor een woning?
Het energielabel voor een woning heeft een geldigheid van 10 jaar. Je dient dit label te kunnen tonen bij de oplevering van een huis, verkoop van de woning of bij een verhuur-transactie. Veel mensen vragen zich af waarom er voor deze periode is gekozen. De overheid heeft daarvoor als reden opgegeven dat iedere woningbezitter investeringen doet in hun woning. Duurzaamheidsinvesteringen hebben effect op de energiezuinigheid van een huis. Door elke 10 jaar een nieuwe keuring uit te voeren beschik je altijd over een complete, geldige en relevante indicatie van de energiekosten.
Hoe lang is een label geldig voor een bedrijfspand?
Voor zakelijke panden gelden de zelfde regels als voor een particulier woningbezitter. Daarnaast gaat het label over naar een nieuwe eigenaar bij verkoop. Deze hoeft dus niet zelf een nieuw label aan te vragen. Uiteraard geldt dat niet indien het label is verlopen. Na de termijn van tien jaar dient de nieuwe eigenaar wanneer hij/zij het pand wil verkopen of verhuren opnieuw een definitief label aan te vragen.
Waarom kan ik de geldigheid terugvinden?
Op elk energielabel staan twee datum vermeld. Ten eerste natuurlijk de datum waarop deze is aangevraagd. Daarnaast dus ook de geldigheidsdatum. Heeft u nog een geldig vereenvoudigd energielabel (VEL) of een Energie-Index (EI)? Dan hoe jij je geen zorgen te maken. Ook deze blijven gewoon geldig voor een wettelijke termijn van 10 jaar.