Zoals je weet moet elke woning beschikken over een geldig energielabel. Ook bezitters van panden voor zakelijk of openbaar gebruik dienen hiervoor zorg te dragen. Bedrijfspanden zoals kantoren moet dus ook een geldig label aanvragen. Hiervoor dient gebruik te worden gemaakt van een deskundige en erkende adviseur. Hij/zij stelt het energielabel voor het pand op en kan indien gewenst aanvullende diensten leveren zoals het opstellen van een bespaar-rapport. In dat rapport is terug te vinden welke investeringen gedaan kunnen worden om het energielabel te verbeteren.
Voor welke bedrijfspanden is een energielabel verplicht?
De overheid heeft op de website van het RVO een hele duidelijke lijst opgesteld met een overzicht van alle panden die onder deze regeling vallen. Om je een beeld te geven van de verschillende categorieën hebben we dit overzicht hieronder geplaatst:
- Kantoren (alle panden waar zakelijke dienstverlening en activiteiten plaatsvinden).
- Onderwijs (denk dan aan basisscholen, middelbare scholen en praktijklocaties en universiteiten).
- Horeca en recreatie panden zoals cafe’s, restaurants, kinderopvang en vergadercentrums.
- Panden voor gezondheidszorg zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, behandelcentrums.
- Overnachtingsplekken zoals hotels, B&B en pensions en campings.
- Sportfaciliteiten zoals sporthallen, stadions, zwembaden en andere indoor-locaties.
- Retail-panden zoals winkels, supermarkten, warenhuizen, showrooms, garages.
Ja. Volgens de nieuwe wetgeving ben je al verhuurder verplicht om ook een energielabel te kunnen overleggen aan de toekomstige huurder. Let op dat dit niet alleen bij een vraag geldt. Ook wanneer je als bedrijf adverteert met een pand is het noodzakelijk (in commerciële media) om het energielabel (de labelklasse / energieprestatie-indicator) te tonen.
Op dit moment nog niet. Vanaf 2023 wil de overheid naar een situatie toe waarbij er voor een bedrijfspand van meer dan 100 m2 een energielabel van minimaal klasse C wordt behaald. Of deze nieuwe wet er uiteindelijk gaat komen is nog maar de vraag. Om het klimaatakkoord te halen is de overheid bezig om overal te kijken waar energiebesparende maatregelen kunnen worden ingevoerd.
Het is niet meer mogelijk om online een label aan te vragen. Dit moet worden gedaan door een bevoegd en deskundige energie-inspecteur. Uitsluitend een vakbekwaam EP-adviseur mag een energielabel op basis van de NTA 8800 aanvragen en laten registreren in de landelijke database. Dit is op de website van EP-Online.nl in te zien.
Het kan zijn dat niet alleen bij de koop en verkoop van het pand een label vereist is. Soms wordt ook bij een verbouwing of aanbouw dit label geeist. Dit kan enerzijds door een geldverstrekker (bijvoorbeeld voor de hypotheek) worden gevraagd, maar anderzijds ook door de gemeente voor een vergunning of subsidieregeling. Informeer hier vroegtijdig naar zodat de bouw geen vertraging oploopt.
Het kan voor veel energiedeskundigen lastig zijn om voor zakelijke panden alle regels bij te houden. Misschien wil je zelf ook wel meer inzicht in deze wetgeving. Gelukkig is er dan het KEGO. Dit kenniscentrum biedt inzicht in de energielabelmethode, het opnameprotocol en geeft uitleg over certificering.
De eigenaar van een bedrijfspand riskeert een boete van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) op het moment dat er geen geldig en actueel energielabel kan worden getoond op het moment dat een pand wordt verkocht, verhuurt of tijdens een andere transactiemoment. Deze boetes kunnen behoorlijk oplopen.
Voor een winkelpand gelden dezelfde regels als voor kantoren en andere bedrijfspanden. Zeker omdat deze objecten veel verhuurt worden is het belangrijk om altijd te beschikken over een accuraat energielabel voor het pand. Wanneer er duurzaamheidsinvesteringen zijn gedaan wil je die als winkeleigenaar natuurlijk terugzien in een beter label.