Het energielabel geeft aan in welke klasse een woning valt, van A tot en met G. Het energielabel woningen heet officieel het energieprestatiecertificaat (EPC-W). Het ziet eruit als het bekende energielabel van wasmachines en andere apparaten. Op de voorkant van het certificaat staan zeven energieklassen weergegeven. De klassen lopen van G (zeer onzuinig) tot A (zeer zuinig). A is nog opgedeeld in A, A+ en A++. A++ is de zuinigste.
Wat is de energie-index?
De klassen worden bepaald op basis van Energieindex (EI). Dit getal wordt berekend op grond van kenmerken van de woning, zoals de kwaliteit van woningisolatie (soort dubbelglas, dakisolatie, etc..), de zuinigheid van installaties (HR++ ketel) en de aanwezigheid van zonnepanelen en zonneboilers. De Energie index is een maat voor het energieverbruik per vierkante meter woonoppervlak per jaar. Het energieverbruik van verschillende woningen (groot en klein) is hierdoor goed met elkaar te vergelijken en niet meer afhankelijk van het individuele stookgedrag.
EPBD
Het energielabel is de Nederlandse toepassing van een Europese regel, de Europese richtlijn over de energieprestatie van gebouwen (afgekort EPBD). Op het energielabel staat een logo van de NL-EPBD. Zonder logo is het certificaat niet geldig. Een normaal energielabel is 10 jaar geldig. Na de verloopdatum dient u dus een nieuw tabel aan te vragen. De energie-index wordt landelijk opgeslagen in een database die voor iedereen inzichtelijk is. U kunt zo dus ook eenvoudig het label inzien van uw vriend, familie of buurman (of een woning die u op het oog heeft).
Achterkant van het certificaat
Op de achterkant staan maatregelen genoemd die de woning energiezuiniger kunnen maken. Bij de maatregelen staan geen kosten en terugverdientijden genoemd maar geven wel een duidelijke indicatie. Het beste is om in overleg met een energiedeskundige na te denken over de te nemen stappen om de energieprestatie van een woning te verbeteren. Vaak kan een specialist goed inschatten wat, gebaseerd op uw budget, de beste acties en investeringen zijn om te doen.